Info:
Shiga-toxine producerende stammen van E. coli hebben een toenemend belang gekregen de laatste jaren.
De EHEC-groep met de pathogene serovar O157:H7, O26, O103, O 11 en recent O104 is hierbij van bijzonder belang.
De productie van Shiga-toxine is het belangrjkste criterium van deze groep.
Shiga-toxines worden opgesplitst in twee belangrijke groepen : Shiga toxine 1 (ST1) en Shiga toxin 2 (ST2).
EHEC-stammen produceren ST1, ST2 of beiden gelijktijdig.
EHEC kunnen aanleiding geven tot levensbedreigende aandoeningen, meestal bij jonge kinderen of oudere patiënten met immuundeficientie.
De voornaamste infectiebronnen zijn gecontamineerd, rauw of onvoldoende verhit voedsel van dierlijke origine, eieren, vlees en zuivelproducten.
Reservoir voor EHEC zijn runderen, schapen en geiten en de verspreiding gebeurd via hun uitwerpselen. De kiemen kunnen voedsel besmetten bij de bewerking van vlees en zuivel wanneer de hygiënische condities ontoereikend zijn.