Info:
Eén negatief resultaat sluit de diagnose van een parasitaire infectie niet uit!
Malaria is een parasitaire infectie die wordt veroorzaakt door protozoa van het genus Plasmodium. Er zijn vier Plasmodium species: P. falciparum, P. vivax, P. ovale en P. malariae.
De overdracht gebeurt door de steek van een vrouwelijke mug van het genus Anopheles. Het vrijkomen van de parasieten door lyse van de erytrocyten leidt tot koortsaanvallen. De meest verspreide en meest pathogene soort is P. falciparum: de parasitemie kan zeer hoog zijn (tot meer dan 20%)"> daarenboven kunnen zich micro-agglutinaties vormen in de capillairen met orgaanlijden tot gevolg. De ergste vorm van malaria is de zogenaamde cerebrale malaria, die op enkele dagen dodelijk kan aflopen. Immuniteit wordt slechts verworven na herhaalde infecties en verliest men weer snel wanneer er geen blootstelling meer is. De drie andere species (P. vivax, ovale en malariae) zijn minder pathogeen. Alhoewel ze ernstige symptomen kunnen veroorzaken verlopen ze in de regel niet dodelijk. De parasitemie bedraagt maximaal 2% en er worden geen micro-agglutinaties gevormd. Bij koortsaanvallen na terugkeer uit een malariagebied dient steeds gedacht te worden aan de mogelijkheid van malaria en dit tot 1 jaar na terugkeer.
De diagnose van malaria wordt zo vlug mogelijk gesteld door het microscopisch onderzoek van een dikdruppel, steeds aangevuld met een klassiek bloeduitstrijkje, immunochromatografische antigentesten en eventueel PCR.
Bij een positief resultaat wordt steeds confirmatie gevraagd aan het Instituut Tropische Geneeskunde te Antwerpen.
Andere parasitaire infecties zoals babesiosis, trypanosomiasis, leishmaniase en filariase kunnen ook opgespoord worden met dit onderzoek. Hier geldt eveneens dat een negatief resultaat de mogelijkheid van een parasitaire infectie niet uitsluit.