Tetanus AL

Analyse

Laatst bijgewerkt:
Glims system
20-12-2023
Uitvoerend labo:
Sciensano
Uitvoeringsfrequentie:
1x/week
Antwoordtijd:
10 dagen
Uitvoering:
Routine

Afname

Afname materiaal:

Interpretatie

Eenheid:
IU/mL
Info:
Deze bepaling heeft twee medische toepassingen:
1) evaluatie vaccinatiestatus tegen infectie met Clostridium tetani
2) meting van de humorale immuniteit bij immunodeficiënte patiënten.

Tetanus, ook wel kaakklem genoemd, wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani, die algemeen in aarde en straatvuil voorkomt. De spore van de bacterie kan bij een verwonding in het lichaam komen en zich daar vermenigvuldigen. Dat gebeurt vooral in kleine, diepe wonden, omdat de tetanusbacterie het best groeit in een zuurstofarme omgeving. Ook brandwonden zijn berucht, vooral in ontwikkelingslanden. De bacterie produceert een zeer krachtige gifstof, het tetanustoxine, die pijnlijke spierkrampen veroorzaakt en snel ook de ademhalingsspieren kan aantasten. De getroffene krijgt hevige onophoudelijke spierkrampen, ook van de kaken en de mimiekspieren en het gelaat vertoont hierdoor een pijnlijke grimas, de risus sardonicus, terwijl het lichaam door de rugspieren in een achterover gestrekte boog wordt getrokken, de zgn opisthotonus. Tetanus loopt zelfs met optimale behandeling nog geregeld dodelijk af.
Vaccinatie met tetanusvaccin biedt een goede bescherming. De vaccinatie is opgenomen in het Belgisch vaccinatieschema. In België is tetanus daardoor gelukkig een zeer zeldzame ziekte geworden.
Het bepalen van antistoffen tegen tetanustoxine kan nuttig zijn om de immuniteit tegen tetanus te beoordelen of de immuunrespons na vaccinatie te meten in individuen die verdacht zijn van immuundeficiëntie. De bepaling heeft geen nut om de nood voor profylactische of therapeutische behandeling in te schatten.

Referentiewaarden

Leeftijd Mannen Vrouwen
> 0.01 IU/mL > 0.01 IU/mL

RIZIV nomenclatuur

RIZIV nomenclatuur:
Test niet opgenomen in RIZIV nomenclatuur, rekening patiënt