Bron referentiewaarden:
Bijsluiter firma (+ Elecsys References Ranges, Claudia Schäfer, aug 2016)
Info:
LH wordt door de hypofyse afgescheiden onder invloed van stimulatie door Gn-RH, dat door de hypothalamus wordt geproduceerd. De LH-spiegel wordt geregeld via een negatief feedback mechanisme dat inwerkt op de hypothalamus en zo op de hypofyse. Lage LH-spiegels door een dysfunctie van de hypofyse kunnen zo leiden tot infertiliteit.
Bij de vrouw is LH, samen met FSH, verantwoordelijk voor cyclische veranderingen in het ovarium gedurende de normale menstruele cyclus. De plotse stijging van LH in het midden van de cyclus veroorzaakt het barsten van een follikel en het loslaten van een rijpe eicel.De resten van de follikel worden een corpus luteum dat progesteron en oestradiol secreteert. Deze steroïden beïnvloeden op hun beurt de productie van LH langs hypofyse en hypothalamus. Bij de menopauze verminderen de werking van het ovarium en de productie van oestradiol. Deze vallen tenslotte helemaal weg. Dit leidt tot een verhoging van de LH-spiegels omdat het negatieve feedback mechanisme, dat de hypothalamus controleert, is weggevallen.
Bij de man stimuleert LH de productie van testosteron door de Leydig-cellen. Samen met FSH zorgt het voor de instandhouding van de spermatogenese.
Bepaling van LH is o.a. nuttig bij:
- Differentiaal diagnose tussen primair en secundair hypogonadisme.
De meest voorkomende oorzaken van primaire hypogonadisme zijn syndroom van Klinefelter (bij de man), syndroom van Turner (bij de vrouw) en chemotherapie.
Secundaire hypogonadisme kan berusten op hypofysaire of hypothalame pathologieën (pituitair adenoom, syndroom van Kallmann, anorexia nervosa, postpil amenorrhee).
- De evaluatie van hypofysaire pathologieën (pituitaire adenomen).
- Verhoogde LH waarden komen voor bij polycystische ovariële ziekte (PCOS) bij vrouwen.
- Problemen bij de puberteitsontwikkeling.
De basale cijfers van LH moeten steeds geïnterpreteerd worden in functie van het testosteron (bij de man) en het oestradiol (bij de vrouw). Bovendien is bij de vrouw het tijdstip van de menstruele cyclus (piek mid-cyclisch) van groot belang.
Meestal wordt het LH in relatie gebracht met het gelijktijdig afgeprikte FSH.
Een Gn-HR-test zal prepubertair vooral FSH antwoord geven met weinig of geen reactie van de LH-as. Tijdens en na de puberteit zal het antwoord op de LH-as geleidelijk dat van de FSH-as overtreffen. Een GnRH provocatietest is nuttig bij de evaluatie van een vertraagde puberteit en om een secundair hypogonadisme te bevestigen. Normale waarden zijn dan een 3x tot 6x verhoogde LH (dan de basiswaarde) en een 1.5x tot 3x verhoogde FSH.
Referentiewaarden vrouwen >18j:
Folliculair : 2.4 - 12.6 U/L
Ovulatoir : 14.0 - 95.6 U/L
Luteaal : 1.0 - 11.4 U/L
Postmenopauzaal : 7.7 - 58.5 U/L