Info:
Oestrogenen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van secundaire vrouwelijke geslachtskenmerken. Samen met gestagenen controleren ze alle belangrijke vrouwelijke reproductieve processen. Het biologisch meest actieve oestrogeen is 17-bêta-oestradiol.
Oestrogenen worden voornamelijk geproduceerd in de eierstokken (follikels, corpus luteum) maar kleine hoeveelheden worden ook aangemaakt in testes en in de adrenale cortex. Tijdens de zwangerschap worden oestrogenen vooral in de placenta gevormd.
Oestrogeensecretie is bifasisch gedurende de menstruele cyclus.
De bepaling van oestradiol wordt gebruikt voor de uitsluiting van fertiliteitsproblemen ter hoogte van de hypothalamus-hypofysaire-gonadale as, bij gynaecomastie, bij oestrogeen-producerende ovariële en testiculaire tumoren en bij hyperplasie van de adrenale cortex. Bijkomende indicaties zijn het monitoren van fertiliteitstherapie en bepaling van het tijdstip van ovulatie in het kader van in vitro fertilisatie.
Bepaling van oestradiol is o.a. nuttig bij:
Bij vrouwen:
- Evaluatie van menstruele en fertiliteitsproblemen bij de volwassen vrouw.
- Behandeling van infertiliteit: oestradiol waarden correleren met de rijpheid en het aantal follikels. De oestradiol bepaling helpt bij het instellen van de therapie en voorkomen van overstimulatie hypo-oestrogenisme.
- Lage oestradiol waarden worden gevonden bij een latente puberteit, primaire en secundaire amenorroe en in de menopauze.
- Bij de diagnose van een vroegtijdige puberteit worden verhoogde oestradiol waarden gevonden.
Bij mannen worden gestegen waarden dikwijls geassocieerd met abnormale borstontwikkeling (gynecomastie).
Referentiewaarden vrouwen >18j:
Folliculair : 30.9 - 90.4 ng/L
Ovulatoir : 60.4 - 533 ng/L
Luteaal : 60.4 - 232 ng/L
Postmenopauzaal : <138 ng/L (mediaan <5)
Zwangerschap :
1ste trimester : 154 - 3243 ng/L
2de trimester : 1561 - 21280 ng/L
3de trimester : 8525 - >30000 ng/L